Afvallen met meerdere bronnen van vet, kan dat?

 In Voeding

Onlangs kwam er een vraag binnen over afvallen en het eten van verschillende bronnen van vet: ‘Kun je meerdere bronnen van vet eten op een dag als je wilt afvallen, zoals olijfolie, noten en avocado?’ Allereerst, jazeker kun je afvallen als je meerdere bronnen van vet eet op een dag, maar we zouden onszelf niet zijn als we daar nog een stukje dieper op ingaan. Lees dus vooral verder!

Functie van vetten

Wist je dat vet een van de belangrijkste smaakmakers is in onze voeding? Vetten absorberen de smaak en geur van verschillende vleessoorten en zijn daarom vaak populairder als een vlees vervangend alternatief.

Daarnaast zijn vetten erg belangrijk voor een gezonde leefstijl. Vetten zijn nodig om vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) op te kunnen nemen in het lichaam. Daarnaast zijn er de essentiële vetzuren linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) die we per se uit ons eten moeten halen. Deze belangrijke vetten vindt je voornamelijk in verschillende soorten noten en oliën.

Natuurlijk is vet ook een van de energieleveranciers en hierin zit een klein nadeel, want de kans op overconsumptie van kilocalorieën bij een vetrijke voeding is groter. Dit komt doordat vetten meer kilocalorieën per gram leveren dan bijvoorbeeld koolhydraten en eiwit. 1 gram vet levert 9 kilocalorieën in tegenstelling tot 4 kcal voor 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwit.

Minder vetten of koolhydraten om af te vallen?

Om af te vallen is de energiebalans leidend. Dat betekent dat je om af te vallen een negatieve energiebalans moet creëren, dus minder kilocalorieën eten dan je nodig hebt. Een energietekort kun je zowel creëren door middel van een vetbeperkte als een koolhydraatbeperkte voeding. Studies laten op de langere termijn nauwelijks verschil zien tussen deze twee manieren van afvallen. De afgelopen jaren zijn er verschillende meta-analyses verschenen waaruit blijkt dat het gewichtsverlies met een koolhydraatbeperkt of vetbeperkt dieet nauwelijks uitmaakt. Het verschil na minimaal 6 en 12 maanden schommelt tussen de 1 en 2 kilogram lichaamsgewicht in het voordeel van het koolhydraatbeperkte dieet, maar dat voordeel kan aan vochtverlies worden toegeschreven. Wanneer je weinig koolhydraten eet, spreek je namelijk je glycogeenvoorraden aan waarbij vocht verloren gaat. Ga je weer meer koolhydraten eten, dan worden de glycogeenvoorraden weer aangevuld en daar is vocht voor nodig.

Conclusie

Vet is onmisbaar in een gezond eetpatroon. Het zorgt ervoor dat we de vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) kunnen absorberen, de essentiële vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur binnenkrijgen en het geeft smaak aan onze voeding. Zorg voor een negatieve energiebalans als je wil afvallen en dat kan zowel met minder vetten als met minder koolhydraten. Kies voor datgene wat bij je past en wat je kunt volhouden op langere termijn. Ten slotte eet bij voorkeur producten met onverzadigde vetten, zoals noten, zaden, avocado, oliën en hummus.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search