CV-ketel kiezen
Welke cv-ketel kiezen?
De afgelopen maanden is de cv-ketel weer intensief gebruikt. Logischerwijs worden in deze periode ook de meeste cv-ketels vervangen. Er komen, nu de cv-ketel weer heeft aangestaan, namelijk gemakkelijker gebreken naar boven. Tijd voor een nieuwe ketel. Echter is een cv-ketel vervangen geen een kleine uitgave (daarbij gelukkig ook geen uitgave die regelmatig voorkomt). Je mag er immers vanuit gaan dat een cv-ketel al gauw zo’n 15 tot 20 jaar meegaat. En alhoewel we een cv-ketel vrijwel dagelijks gebruiken, weten we over het algemeen niet zoveel over onze cv-ketel. Sterker nog, de meeste mensen kunnen niet eens 3 of meer cv-ketel fabrikanten opnoemen. Omdat het al vervelend genoeg is dat je je cv-ketel moet vervangen, helpen we je met dit artikel een eindje de weg op bij de keuze. Hierbij moet je in je achterhoofd houden dat er geen universele cv ketel is. Iedereen heeft andere behoeften en geen woonsituatie is hetzelfde. Maak daarom de volgende afwegingen:
1. Het bepalen van je budget
Warm water en verwarming is tegenwoordig iets waar we niet zonder kunnen. En alhoewel het klimaat aan het veranderen is en de temperatuur stijgt, hebben we in Nederland zeker nog wel behoeft aan een goed werkende cv-ketel. Helaas is dit wel een behoorlijke uitgave. Bepaal dus voor jezelf hoeveel je wilt en kan besteden aan een cv-ketel. Let op! De duurste cv-ketel is niet perse de beste cv-ketel. Vaak zijn duurdere cv-ketels die met een hoge kW en CW-waarde. Hierdoor word je woning snel warm en krijg je snel water uit de kraan, maar je energierekening zal ook flink hoger uitvallen. Zonde! Heb je niet zoveel te besteden op het moment? Dan is het misschien ook een oplossing om een cv-ketel te huren of in termijnen te betalen. Uiteindelijk ben je dan natuurlijk wel meer kwijt.
2. Het bepalen van je behoeftes
Als je je budget hebt bepaald, kunnen we ons richten op de cv-ketel zelf. Zoals eerder gezegd, voorziet je cv-ketel je van warmte in huis en warm water voor de afwas en het douchen. Het is goed om een lijst te maken met wat voor jou en jouw situatie van beland is. Denk daarbij aan de volgende punten:
– Warmwater behoefte (uitgedrukt in CW-waarde)
o Wat is de gewenste temperatuur en druk uit de kraan?
o Hoeveel liter warm water per minuut kan de cv-ketel leveren?
o Wat is de snelheid waarmee het water uit de kraan komt?
o Is er op meerdere plekken in huis warm water nodig?
– Energiezuinigheid (heeft het een energielabel)
– Verwarmingscapaciteit (uitgedrukt in kW)
o Wat is het voldoende vermogen om je huis te verwarmen zonder dat je overcapaciteit hebt?
o Wat past dus bij jouw huishouden?
– Onderhoud
– Levensduur
– Stilheid
– Formaat